Lidé myslí na Haiťany v odříznutých oblastech. Připíjeli jim na zdraví a ušetřili přes  25 000 Kč

Na zdraví Haiti 2018

Hranice, Olomouc, Svitavy, Zábřeh – Dívka s hnisající špatně ošetřenou ránou na ruce, chlapec s osm měsíců trvajícím zápalem plic nebo srdeční vady objevené u malých dětí. Například tyto případy řešili v posledních třech letech přímo na Haiti pracovníci Arcidiecézní charity Olomouc. Díky kampani Na zdraví Haiti bylo dosud v odlehlých oblastech karibského státu ošetřeno kolem devíti set potřebných, v drtivé většině dětí. Letos k nim přibydou další. Srpnová akce Charity vynesla díky podnikům a jejich hostům v Olomouci, Svitavách, Zábřehu a Hranicích 18 291 korun. Poprvé se zapojila i olomoucká Dobrodruhá, ve které zákazníci nakupovali haitské zboží a tím přispěli dalšími 7 325 korunami.

Osvěžte se sklenkou kohoutkové vody a přispějte za ni od 1 do nekonečna korun. K tomu vybízela během srpna hosty vybraných kaváren a restaurací kampaň Na zdraví Haiti. Nejvíce peněz se podařilo nastřádat olomoucké Coffee Library Zbrojnice, a to 2 504 korun. „Když můžeme pomoci, uděláme to. Rádi jsme tak podpořili další dobrou věc, Na zdraví Haiti,“ říká Barbora Hodúrová z Coffee Library Zbrojnice. Tato kavárna se do kampaně zapojila již potřetí.

Celkový výtěžek ze všech 18 podniků činí 18 291 korun. „Děkujeme podnikům i jejich hostům za podporu. Na Haiti tak s jejich přispěním můžeme prohlédnout a ošetřit další potřebné. Letos se zaměříme nejen na obyvatele odlehlého Baie de Henne, ale prohlédneme i školáky z projektu Adopce na dálku v Gonaïves a Roche a Bateau. Letos prohlédneme více dětí a dokonce přibereme i dospělé, protože na Haiti se mnou zamíří i zábřežský lékař Josef Marada, “ uvedla Klára Lőffelmannová z Arcidiecézní charity Olomouc. Podle ní Haiťany nejčastěji trápí vyrážky, záněty očí a uší, nedostatek vitamínů a problémy s trávením. To vše zapříčiňuje nedostatek pitné vody a také plnohodnotné stravy.

Lékař Josef Marada pomáhal na Haiti už třikrát. Naposledy po ničivém zemětřesení v roce 2010. Potvrzuje, že podmínky jsou tam opravdu těžké a lékařská péče je nedostupná. „Na velké regiony Haiti spadá mnohdy jen jedna nemocnice. Ta je často zavřená a  vůbec nefunguje, či  je na špatné úrovni. Ještě k tomu je vše na Haiti zpoplatněno, panuje zde velká míra korupce a lidé často umírají na běžná banální onemocnění. Jednou kolem páté  hodiny ráno k nám přišla maminka s  malým asi týdenním děťátkem, které nejevilo známky života. Zemřelo dehydratací a vyčerpáním už doma. Takové případy  se tam dějí  velmi často a lékař je zcela bezmocný. Tato situace byla jednou z těch nejtěžších v mém profesním životě,“ vzpomíná Josef Marada.

Na chudé Haiťany pamatovala i Dobrodruhá – prodejna Charity Olomouc. Zákazníci zde během srpna nakupovali věci vyrobené přímo na Haiti, podařilo se jim tak nastřádat 7 325 korun. „Lidé u nás nakupovali třeba obrazy nebo bižuterii. Někteří přicházeli také ochutnat haitskou kávu, přičemž si přečetli haitská přísloví, která si odnesli jako dárek. Kampaň na zdraví Haiti nám připadá smysluplná a rádi ji podpoříme příští rok znovu,“ sděluje vedoucí Dobrodruhé Bára Cigánková.

Výsledky

Náš výtěžek
29 828 905 Kč

Rozpečetěno pokladniček