Charity v olomoucké arcidiecézi pomáhají uprchlíkům na Balkáně

Ve čtvrtek 22. října v odpoledních hodinách vyjela z Olomouce do Slovinska první skupina dobrovolníků v čele se zástupcem Charity Olomouc za účelem pomoci uprchlíkům. Po uzavření hranic z pátku na sobotu mezi Chorvatskem a Maďarskem se Slovinsko stalo další tranzitní zemí.

Díky monitorovací cestě zástupců Charity ČR na Balkáně ve dnech 14. až 19. října se podařilo dojednat s národními Charitami v postižených oblastech potřebnou pomoc z české strany. Na území Slovinska tak putuje spolu s dobrovolníky rovněž materiální sbírka pro uprchlíky.

Situace je kritická i z důvodu nadcházejícího chladného zimního počasí. Stoupá potřeba teplého ošacení, jako jsou bundy, svetry, čepice, šály, zimní obuv, včetně dek a pláštěnek. Hned začátkem října se uskutečnila v olomoucké arcidiecézi na jižní Moravě další materiální sbírka za účelem humanitární výpomoci skupině dobrovolníků působících na chorvatsko-srbské hranici. „Materiální pomoc poputuje z Charity na chorvatsko-srbskou hranici poblíž města Tovarnik, kde již jeden z dobrovolníků mapoval situaci,“ sdělila sociální pracovnice Martina Novotná z Charity Strážnice.

Pomoc dobrovolníkům působícím v tamní oblasti se ukazuje být v současné chvíli akutní. Jsou to právě oni, kdo spolu s dalšími humanitárními organizacemi již měsíce pomáhají tisícům uprchlíků v místech jihovýchodní Evropy, kde v tuto chvíli tranzitují desítky tisíc lidí.

„Co se týká situace, je potřeba ji vnímat jako měnící se v čase. Lidé, kteří vstupují dnes do Makedonie, v průběhu 20-40 hodin budou na chorvatsko-slovinské hranici a za dalších 10-15 hodin v Rakousku. Lidé nezůstávají na místě, ale putují za svým cílem, jímž je dosažení Německa. Pokud slovinská vláda omezí přístup uprchlíků na své území z 5 – 7 tis. denně na max. 2,5 tis. denně, má to za následek dominový efekt po celé délce uprchlické linie, kde potom dochází k další či nové potřebě humanitární asistence,“ přiblížil humanitární pracovník Martin Zamazal z Arcidiecézní charity Olomouc, jeden z účastníků monitorovací cesty na Balkáně.

Zejména v souvislosti s komplikovanou situací na hranicích, mnozí volají po urgentním řešení situace.
„I proto může být pomoc české Charity kdykoliv zahraniční Charitou vyžádána - pokud o formu naší pomoci bude zájem, bude potřebná a bude chtěná“, uvádí Martin Zamazal a dodává: „Humanitární pomoc, resp. její intenzita a potřebnost je tak závislá i na politických rozhodnutích. Uzavření hranic v Německu nebo Rakousku může mít za následek hromadění uprchlíků v balkánských zemích a zapříčinit situaci stejnou či spíše horší než v Maďarsku na počátku září.“

Podpořit činnost olomouckých Charit můžete i finančně na sbírkový účet ACHO:
Číslo účtu: 115-1060670297/ 0100
Variabilní symbol: 001

Tisková zpráva 22. 10. 2015

Eva Štefková
Arcidiecézní charita Olomouc

Foto: Filip Habrman, DCHB (monitorovací cesta Charity ČR na Balkáně)

Tříkrálová sbírka 2023
Pomáhejte s námi na Haiti a na Ukrajině

Náš výtěžek
29 828 905 Kč

Rozpečetěno pokladniček